Mézes kalács
hozzávalók
- 30 dkg vaj
- 150 ml méz
- 30 dkg Golden Sugar barnacukor
- ízlés szerint fahéj gyömbér és szegfűszeg vagy 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 3 tojás,
- 80 dkg liszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tojásfehérje
- 20 dkg Diamant porcukor a díszítéshez
elkészítés
A margarint a mézzel, a cukorral és a fűszerekkel összemelegítjük, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a tojást, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet. Gyúródeszkán összegyúrjuk, majd hűvös helyen néhány órát állni hagyjuk. Kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és karácsonyi formákkal kiszaggatjuk, vagy a házikó alaprajza alapján kivágjuk a falait, a tetejét és a kéményét. 180 C –on 8-10 percig sütőpapíron sütjük. (Vigyázat, ha túlsütjük kemény lesz.) A tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk az átszitált porcukrot és addig verjük, míg jó kemény habot nem kapunk. Ha kihűltek a sütemények és a ház elemei, a cukormázat nyomózsákba (vagy levágott végű zacskóba) tesszük és elkezdjük összeragasztani a házikó alkatrészeit. Mindig tartsunk kis szünetet a falak és a tető ragasztása között. Amikor megszikkad a máz, dolgozhatunk tovább. Végül díszítsük ki kedvünk szerint a házikót és a kalácsokat.