Cukorról
Mi a cukor?
A cukornád termesztése Kr. e. 15 000 és 8000 között kezdődött Melanéziában (Új-Guinea), majd Kr. e. 6000 körül jutott el Indiába, a „cukorgyártás bölcsőjébe”. A nád termesztése és levének feldolgozása innen terjedt el, de a kristályos cukor előállításának pontos ideje nem ismert.
Honnan ered?
Nagy Sándor a Perzsa Birodalom meghódítása (Kr. e. 327) után seregével egészen az Indus torkolatáig nyomult előre. Admirálisa, a krétai Nearchos, európaiként elsőként számolt be egy indiai növényről, amely „méhek nélkül ad mézet”. Kr. u. 600 körül a perzsák először állítottak elő formázott cukrot, így ők lettek a süvegcukor feltalálói.
Ki használta?
Az arab hódításokat követően a cukornád eljutott Egyiptomba, Észak-Afrikába, Szicíliába és Dél-Spanyolországba. A nyugati világ azonban csak a keresztes hadjáratok során ismerte meg igazán. 1174-től Velence vált az európai nádcukor-kereskedelem központjává. A 13. századtól Európában cukorfinomítókat létesítettek, de a cukor még a 16. században is luxuscikknek és gyógyszernek számított. Kolumbusz Kristóf 1493-ban honosította meg a cukornádat az Újvilág spanyol és portugál gyarmatterületein. Ennek következtében a 17. század elején Portugália vált Európa fő cukorellátójává, majd a Karib-tengeri cukornádültetvények révén Anglia került vezető szerepbe az európai cukorpiacon.
Európa meghódítása
1747-ben Sigismund Andreas Marggraf német gyógyszerész felfedezte, hogy bizonyos répafajták ugyanazt a cukrot (szacharózt) tartalmazzák, mint a csak meleg égövi területeken termeszthető cukornád. Tanítványa, Franz Carl Achard folytatta a kutatásokat, és nemesítette a cukorrépát a magasabb cukortartalom érdekében. Ennek eredményeként 1784-ben jelent meg a cukorrépa mint ipari növény. Achard 1801-ben alapította meg a világ első répacukorgyárát.
Magyarországon az 1790-es évek elejétől 1808-ig terjedő időszakot Tessedik Sámuel munkássága fémjelezte. Ő Európában elsőként hozott létre gyakorlati gazdasági és ipari iskolát, és a korszerű mezőgazdasági termelés úttörője volt. 1794-ben ismertette répatermesztési tapasztalatait, majd 1796-ban elsőként készített cukrot répából Magyarországon.
A cukor felhasználása
1803-ban Gertinger János Sámuel eperjesi gyógyszerész Debrecenben olyan répából gyártott cukrot, amelynek magjait Tessediktől kapta. Gertinger 2750 font répából Achard eljárása szerint 60 font szilárd cukrot állított elő (1 font = kb. 0,5 kg).
Gyümölcscukor (fruktóz)
A gyümölcscukor kémiai szempontból monoszacharid, azaz egyszerű cukor. Egy 6 szénatomos ketohexózból álló vegyület. A répacukor (szacharóz) egyik összetevője a glükóz (szőlőcukor) mellett. Természetes módon megtalálható a gyümölcsökben, a mézben és bizonyos zöldségekben. A cukorféleségek közül a legédesebb: édesebb, mint a szőlő- vagy répacukor.
Mivel édesítő hatása erősebb a répacukorénál, kevesebb is elegendő belőle, így csökkentheti a bevitt energiamennyiséget. Használata a répacukoréhoz hasonló: sütéshez, főzéshez egyaránt alkalmas.
Ugyanakkor nem fogyasztható korlátlanul, mivel egyszerű szénhidrátnak minősül. Energia- és szénhidráttartalma hasonló a többi cukoréhoz, de édesebb volta miatt jellemzően kisebb mennyiségre van szükség.
A fruktóz – mivel természetes édesítőszer – előnye a mesterséges édesítőszerekkel szemben, hogy nincs mellékíze, valamint hőálló: főzésre, sütésre, sőt befőzésre is alkalmas, és hő hatására sem keletkezik keserű utóíz. Emellett az élelmiszerek nedvességtartalmát is jobban megköti, így az ebből készült sütemények, tészták tovább maradnak frissek.
Szénhidrát-anyagcsere-zavarban szenvedők a szorbit és a fruktóz együttes mennyiségéből naponta legfeljebb 30 grammot fogyaszthatnak a megengedett szénhidrátmennyiségen belül.
A fruktóz fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot!
Nyírfacukor (xilit, E967)
A nyírfacukor egy fehér, édes, kristályos szénhidrát. Természetes cukoralkohol, amelyet eredetileg a nyírfakéreg rostjaiból vontak ki Finnországban. A nyírfán kívül számos zöldségben és gyümölcsben is előfordul, sőt az emberi szervezet is előállítja. Kalóriatartalma 40%-kal alacsonyabb a kristálycukorénál.
A cukor helyett xilitet tartalmazó ételek és italok fogyasztása a vércukorszint kisebb mértékű emelkedését okozza, mint a cukortartalmúaké.
A kedvező hatás eléréséhez az étel vagy ital cukortartalmának legalább 30%-át kell xilitre cserélni.
Fontos szabály: a szervezetet fokozatosan kell hozzászoktatni a xilit fogyasztásához.
Ajánlott napi bevitel: felnőttek esetében maximum 0,5 g/testtömeg-kilogramm, gyermekeknél ennél arányosan kevesebb ajánlott.
Figyelem: nagyobb mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású!
Kisállatok, házi kedvencek számára nem adható.
Cukorról érdekességek
Az első cukorfőzde a mai Ercsi Cukorgyár területén, Lilien József báró birtokán létesült 1808-ban. A cukorfőzés népszerűsítésében Tessedik híres szarvasi mezőgazdasági iskolája mellett Linberger Gyula pesti iskolája is fontos szerepet játszott. (1835-ben már 100 cukorfőző dolgozott, közülük néhány – családtagjaival együtt – naponta 100–200 font süvegcukrot is elő tudott állítani.) A magyar cukoripar gyáripari jellege 1849 és 1867 között alakult ki, és 1888-ra nagyipari szintre fejlődött.