Pisztáciás macaron
hozzávalók
- 15 dkg mandulaliszt
- 2 x 15 dkg, illetve 10 dkg Diamant porcukor
- 2 x 5,5 dkg pihentetett tojásfehérje (A tojásfehérjét a sütés előtt 4 napig kell letakarva pihentetni a hűtőszekrényben)
- 5 + 15 dkg darált pisztácia
- 3,8 dl szénsavmentes ásványvíz
- 10 dkg vaj
- zöld ételszínezék
elkészítés
Fontos, hogy minden alapanyagot készítsünk elő, mérjünk ki, legyen minden a kezünk ügyében. A mandulalisztet, az 5 dkg darált pisztáciát és az egyik adag Diamant porcukrot szitáljuk át, majd daráljuk át együtt az alapanyagokat újra. Legyünk alaposak, hogy egynemű, liszt szerű anyagot kapjunk. Az egyik adag tojásfehérjét adjuk a mandulalisztes keverékhez, illetve tegyük bele az ételszínezéket is. Keverjük el alaposan. A másik adag Diamant porcukrot és a vizet töltsük egy lábosba. Készítsünk belőle szirupot. Forraljuk fel. Közben a másik adag tojásfehérjét verjük fel, de csak annyira, hogy ne legyen belőle kemény hab. A szirupot lassan öntsük bele a tojásfehérjéhez és kevergessük, amíg egy kicsit ki nem hűl. Az így kapott habos szirupos anyagot forgassuk bele a mandulalisztes keverékbe. Keverjük a tésztát addig, amíg szalagot nem vet. Egyenletes, fényes tésztát kell kapnunk, de nem lehet túl folyós a végeredmény. Figyeljünk arra, nehogy túlkeverjük! Sütőpapírral bélelt tepsibe habzsák segítségével, vagy kis kanállal adagoljunk egyforma nagyságú köröket. Ha elkészültünk a körökkel, csapjuk oda a tepsit a pulthoz, így jobban szét fog terülni a tészta. Pihentessük a tepsiben a sütiket 30 percig. Közben a sütőt melegítsük elő körülbelül 160 fokra – ez sütőnként változó lehet, ki kell tapasztalni. Süssük 5 percig a sütiket, majd utána egy fakanállal támasszuk ki a sütő ajtaját és süssük újabb 5 percig. Vegyük ki a tepsit a sütőből, húzzuk le a sütőpapírt és hagyjuk így kihűlni a sütiket. Amíg a sütik hűlnek, készítsük el a krémet: A 10 dkg vajat, maradék pisztáciát és 10 dkg Diamant Porcukrot alaposan összekeverjük. Ha szobahőmérsékletű vajjal dolgozunk, akkor ez könnyen fog menni. Az így elkészült krémmel töltsük meg a macaronokat: a süti egyik felét kenjük be a krémmel, és a másik felét ragasszuk hozzá. A megtöltött macaronokat 1 napon keresztül hagyjuk állni a hűtőben – másnapra finom állagúra puhulnak.