Csokis meggyes torta
hozzávalók
A tésztához:
100 g vaj
6 tojás (M-es méret)
250 g Diamant Kristálycukor
8 g Cukormanufaktúra Vanillincukor
200 g liszt
2 teáskanál sütőpor
50 g kakaó
1 csipet só
1/2 teáskanál fahéj
A meggyes töltelékhez:
1 üveg meggy (lé nélkül 350 g)
1 teáskanál fahéj
30 g étkezési keményítő
A tejszínes-mascarpone krémhez:
75 g étcsokoládé (legalább 65 % kakaó tartalommal)
300 g tejszín
75 g Finom szemcseméretre őrölt porcukor
500 g mascarpone
1-2 teáskanál mézeskalács fűszer
A csokoládémázhoz:
150 g tejszín
150 g étcsokoládé (legalább 65 % kakaó tartalommal)
A díszítéshez:
Fahéjas csillagok, cukorkák és csokoládégolyók.
1 magas tortakarika
elkészítés
1/8. lépés
Olvasszuk meg a vajat a tésztához. A tojásokat 1 percig verjük habosra, és lassan adjuk hozzá a Diamant Kristálycukrot, a Cukormanufaktúra Vanillincukrot, majd habosítsuk még további 2 percig. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a kakaóval, a sóval és a fahéjjal, majd adjuk a tojásos masszához. Végül keverjük bele a vajat. A tésztát öntsük egy sütőpapírral bélelt kapcsos formába.
2/8. lépés
Süssük előmelegített sütőben alsó/felső sütésen 180 °C fokon (légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 35-40 percig. Hagyjuk kihűlni.
3/8. lépés
Vegyük ki a tésztát a sütőformából és szedjük le róla a sütőpapírt, majd vágjuk el vízszintesen 3 egyforma részre. Az alsó tortalapot tegyük egy süteményes tálcára, és helyezzünk köré a tortakarikát.
4/8. lépés
A meggytöltelékhez csepegtessük le a meggyet, szűrjük le a levét, és tegyünk félre 2-3 evőkanálnyit. Melegítsük fel a meggylevet a fahéjjal együtt. Keverjük el az étkezési keményítőt a félretett hideg lével, és keverjük bele a felmelegített lébe, majd forraljuk fel. Hagyjuk kissé kihűlni, és adjuk hozzá a meggyet. Ha teljesen kihűlt, kenjünk a tölteléket az alsó piskótalapra. Tegyünk rá a második piskótalapot.
5/8. lépés
A mascarpone krémhez aprítsuk fel a csokoládét, és olvasszuk fel vízgőz felett. Verjük a tejszínt kemény habbá. A mascarponét a porcukorral és a mézeskalácsfűszerrel keverjük simára, majd adjuk hozzá a felolvasztott csokoládét, végül pedig a tejszínt. Tegyünk félre a krémből 3-4 evőkanálnyit.
6/8. lépés
A krém felét kenjük a második piskótalapra, majd tegyük rá az utolsó piskóta karikát is. Nyomjuk le az egészet jó erősen, és kenjük rá a maradék krémet. Hagyjuk hűtőben megdermedni a tortát kb. 1 órán át. Vegyük le a tortakarikát. A félretett krémet félig átlátszóan kenjük a torta szélére egy spatula vagy habkártya segítségével.
7/8. lépés
Vágjuk apróra a csokoládét a mázhoz. Forrósítsuk fel a tejszínt, és mielőtt felforrna adjuk hozzá a csokoládéforgácsot, keverjük simára, majd hagyjuk a hűtőben kb. 5 percig sűrűsödni. Egy teáskanállal adagoljuk a torta szélére a mázat, és hagyjuk, hogy a torta oldalán végig folyjon. A mennyisége határozza meg, hogy milyen hosszúak lesznek a cseppek, az állaga pedig a vastagságát és szélességét. Körben az egész tortán csorgassuk végig a mázat. A maradékot oszlassuk el a torta tetején, és simítsuk el. Hűtőben hagyjuk legalább 30 percig a megdermedni.
8/8. lépés
Tálaláskor díszítsük tetszés szerinti édességgel.