Francia hagymatorta újhagymával
hozzávalók
- 1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
- 50 dkg vöröshagyma
- 1 csokor újhagyma
- 3 db közepes méretű tojás
- 10 dkg füstölt gomolyasajt (bármilyen jól reszelhető sajttal helyettesíthető)
- 1,5 dl tejföl
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1,5-2 dl zöldség alaplé
- 1 teáskanál Diamant Godlen Nádcukor
- 2 dkg vaj
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- só és bors ízlés szerint,
elkészítés
A vöröshagymát tisztítás után vágjuk félbe és szeleteljük 3-4 mm-esre szeletekre. Vágjuk fel az újhagymát 1/2 cm vastagságú karikákra. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel a vajat és az olajat, szórjuk meg Diamant Nádcukorral. Karamellizáljuk egy kicsit, majd tegyük rá a hagymákat. Pirítsuk állandó kevergetés mellett, majd amikor már kissé összeesett öntsük fel a zöldség alaplé felével. Tegyük bele a fűszereket és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lassú tűzön pároljuk és közben folyamatosan öntsük fel a zöldség alaplé másik felével. Kb. 15 perc elteltével krémesen puhára párolódik, majd ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A leveles tésztát nyújtsuk ki kissé. Egy nagy kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírra, majd a tésztát helyezzük bele. A tészta lelógó széleit körben vágjuk le. Borítsunk egy újabb réteg sütőpapírt a tésztára, majd szórjunk bele sütőbabot – így meg lehet akadályozni, hogy a tészta sütés közben felemelkedjen. 10-12 percre tegyük be a sütőbe. Eközben a tojásokat a tejföllel keverjük el, sózzuk, borsozzuk. A petrezselyemzöldet aprítsuk finomra, a sajtot reszeljük le és adjuk a tojásos keverékhez. Az elősütött tésztára halmozzuk a párolt, fűszeres hagymát, majd a tojásos-sajtos keveréket. Tegyük 35-40 percre vissza a 175 fokra mérsékelt sütőbe, és süssük aranyszínűre.