Húsvéti kalács
hozzávalók
- 3,5- 4 dl tej
- 1 db Diamant kockacukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg sima liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg Diamant kristálycukor
- 2+1 tojás sárgája
- só
- 5 dkg mazsola
elkészítés
1 dl langyos tejbe tegyük bele a Diamant kockacukrot, az élesztőt, s meleg helyen kelesszük meg. A lisztbe öntsük bele a kovászt, és készítsünk galuska lágyságú tésztát. Konyharuhával takarjuk le, és kelesszük tovább. Kb. kétszeresére kell kelnie a tésztának. A maradék langyos tejbe tegyük bele a sót, a Diamant kristálycukrot, és 2 tojás sárgáját. Apránként adjuk a liszthez, majd adjuk fokozatosan hozzá az 5 dkg felolvasztott vajat, s jól dolgozzuk el. Akkor jó, ha a tészta hólyagos. A tetejét szórjuk meg liszttel és hagyjuk megint kelni. Ha ismét a kétszeresére kelt, borítsuk ki egy lisztezett deszkára, és dolgozzuk bele a mazsolát, amit előzőleg langyos vízben áztattunk. Osszuk háromfelé a tésztát, majd formáljuk hengerré, és a részeket fonjuk össze. Tegyük vajjal kikent sütőformába, és letakarva langyos helyen kelesszük addig, amíg el nem éri a forma tetejét. Kenjük meg tojássárgájával, és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 40- 50 percig süssük. A formában hagyjuk kihűlni.