Medvehagyma krémleves házi sajt chips-szel
hozzávalók
- 1 csokor medvehagyma (szára nélkül)
- 2-3 db zöldhagyma (szárastul)
- 1 db fehérrépa
- 2 db kisebb krumpli
- 2 dl főzőtejszín
- 1 db tojás
- 1 db leveskocka (hús- vagy zöldségleves)
- pici Diamant kristálycukor
- só és bors ízlés szerint
- Sajt chips-hez: egy marék reszelt trappista sajt, 2 evőkanál étolaj
elkészítés
Egy kevés olajon a feldarabolt zöldhagymát, gyökeret és a széttépdesett medvehagymát forgassuk át és szórjuk meg egy pici Diamant kristálycukorral. A zöldségek kifényesednek, a cukor karamellizálódik. Öntsük fel kb. 2 liter vízzel, ízesítsük sóval, borssal és mehet bele a leveskocka, valamint a 2 db felkockázott krumpli. Kb. 15 perc alatt a zöldségek megfőnek, akkor turmixoljuk össze az egészet. A főzőtejszínt keverjük ki egy tojással és ezzel sűrítsük be a levest. A levest ezután tálalhatjuk krutonnal, de készíthetünk hozzá sajt chips-et is. Sajt chips: Hevítsünk kb. két evőkanál olajat egy teflon serpenyőben. A mutatóujjunk és a hüvelykujjunk közé vegyünk egy keveset a reszelt sajtból. Jól nyomjuk össze, majd ejtsük bele az olajba. Ezt ismételjük meg úgy, hogy olyan tíz darab ilyen sajt legyen a serpenyőben. Amikor már mind ott van, akkor az elsőket, majd később mindet forgassuk meg, hogy piruljon össze mindkét oldala. Ezeket a kis sajt pelyheket szórhatjuk a kruton helyett a feltálalt leveshez.