Medvehagymás sajtos pogácsa
hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2 db tojás
- 25 dkg margarin
- 2 dl tejföl (zsíros)
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 teáskanál Diamant kristálycukor
- só ízlés szerint
- 1 csokor medvehagyma
- 10 dkg sajt (reszelt)
elkészítés
A lisztet a margarinnal morzsoljuk el és adjunk hozzá 1 tojást, és a tejfölt, amit szintén keverjünk bele. Tegyük bele a sót. A sózással figyeljünk, mert nem ízletes a sótlan pogácsa. Tegyük langyos tejbe a Diamant kristálycukrot, és az élesztőt futtassuk meg benne. A megfuttatott élesztőt öntsük bele a masszába és az egészet gyúrjuk össze. Gyúrjuk bele szintén az apróra vágott medvehagymát. A tészta állaga elég laza lesz. A tésztát ezután pihentessük 2 órán keresztül a hűtőben. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki és hajtogassuk, majd fél órára ismét tegyük a hűtőbe. A hajtogatást még kétszer/háromszor ismételjük meg. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ne tegyük szorosan egymás mellé a pogácsákat, mert sütés közben még kelni fog. A tepsibe helyezett pogácsákat – egy ecset vagy toll segítségével – felvert tojással kenjük meg és végül hintsük meg egy kevés reszelt sajttal. 180 °C-os előmelegített sütőben, légkeveréssel 25-30 percig süssük, míg a pogácsák teteje szép aranyszínű nem lesz.