Túrógombóc szilvakompóttal
hozzávalók
A túrógombócokhoz:
500 g zsírszegény túró
1 vaníliarúd
2 tojás
120 g vaj
250 g liszt
1 csipet só
80 g Diamant Kristálycukor
12 szilva
12 db Diamant Barna Kockacukor
Diamant Fahéjas Cukor
A szilvakompóthoz:
750 g szilva (kimagozva lemérve)
1/2 narancs
80 g Diamant Kristálycukor
10 g vaj
200 ml almalé
1/2 vaníliarúd
1 rúd fahéj
A zsemlemorzsához:
120 g vaj
75 g zsemlemorzsa
elkészítés
1/6. lépés
A kompóthoz mossuk meg és magozzuk ki a szilvát. Facsarjuk ki a narancs levét. A cukrot és a vajat egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel, és enyhén karamellizáljuk, majd engedjük fel a narancs- és almalével. Főzzük még egy kicsit, hogy a karamell feloldódjon. Adjuk hozzá a szilvát, a felvágott vaníliarudat és az egész fahéjat, majd közepes lángon főzzük tovább kb. 5-10 percig. Ezután távolítsuk el a fűszereket.
2/6. lépés
A túrógombócokhoz kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét, és keverjük össze a túróval, a tojással, a vajjal, a liszttel, a sóval és a cukorral, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. A tésztát osszuk 12 darabra, formázzunk mindegyikből golyót, és majd nyomkodjuk laposra.
3/6. lépés
Mossuk meg a szilvát, szárítsuk meg, és távolítsuk el a magját. Minden szilva közepébe helyezzünk egy darab Diamant Barna Kockacukrot, tegyük a tésztára formázzuk gombóccá. Készítsük el az összes túrógombócot.
4/6. lépés
Forraljunk fel egy nagy fazék vizet egy csipet sóval. Óvatosan tegyük bele a túrógombócokat, és közepes lángon, enyhén forrásban lévő vízben főzzük kb. 10 percig.
5/6. lépés
Közben olvasszuk meg a pirított morzsához egy serpenyőben a vajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és pirítsuk meg.
6/6. lépés
Amikor a túrógombócok a felszínre emelkednek, szedjük ki őket egy szűrőkanállal, és csepegtessük le. Szórjunk a tetejére pirított zsemlemorzsát, és ízlés szerint Diamant Fahéjas Cukrot, majd tálaljuk a szilvakompóttal.