Áfonyás sajttorta sütés nélkül
hozzávalók
A tésztához:
100 g vaj
200 g vajas keksz
A túró masszához:
12 db lap zselatin
1 bio citrom
250 g tejszín
200 g áfonya (fagyasztott)
200 ml víz
1000 g túró
175 g Diamant Kristálycukor
1 tasak vaníliás cukor
A tetejére:
300 g áfonya (fagyasztott)
15 g kukoricaliszt
40 g Diamant Kristálycukor
50 g áfonya (friss)
elkészítés
Béleljük ki a kapcsos tortaforma alját sütőpapírral (el is hagyható). Olvasszuk fel a vajat egy edényben.
A vajas kekszet aprítsuk fel konyhai robotgéppel, vagy tegyük egy fagyasztózacskóba, és sodrófával törjük össze.
Keverjük össze a finom kekszmorzsát a vajjal, és osszuk szét a tortaforma alján, nyomkodjuk jól bele, majd tegyük a hűtőbe.
A túrókeverék elkészítéséhez először tegyük a zselatinlapokat egy kevés hideg vízbe, és hagyjuk ázni.
A bio citromot forró vízzel mossuk meg, töröljük szárazra, reszeljük finomra a héját, majd facsarjuk ki a levét.
Olvasszuk ki az áfonyát. Verjük fel a tejszínt.
Keverjük össze a túrót, a citromhéjat, a citromlevet, a Diamant kristálycukrot és a vaníliás cukrot egy tálban.
Nyomjuk ki a zselatinlapokat, tegyük őket egy edénybe, és adjunk hozzá 200 ml vizet. Melegítsük fel, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik.
Adjunk hozzá túrókeverékből 2 evőkanálnyit, és keverjük jól el, majd folyamatos keverés mellett adagoljuk ezt a zselatinos keveréket a túrós masszához. Végül keverjük hozzá a felvert tejszínhabot is.
A kiolvasztott áfonyát pürésítsük botmixerrel, hogy homogén állagú gyümölcspürét kapjunk.
Ezt az áfonyás masszát adjuk hozzá a túrókeverék egyharmadához, és jól keverjük el.
A márványmintához felváltva adagoljunk egy merőkanál fehér és egy adag áfonyás túrókeveréket a kekszalap közepére, hogy egyenletes, csíkos mintázatot kapjunk.
Tegyük a süteményt 4 órára a hűtőszekrénybe. A tetejére készítsük áfonya öntetet. A fagyasztott áfonyát, a kukoricaliszttel és a Diamant kristálycukorral folyamatos keverés közben forraljuk fel. Hagyjuk a keveréket kihűlni, majd oszlassuk el egyenletesen a torta tetején. Végül díszítsük friss áfonyával.