Fahéjas csiga
hozzávalók
A tésztához:
300 ml tej
1 tasak száraz élesztő (7 g)
110 g olvasztott vaj
1 vaníliarúd
600 g liszt
105 g Diamant kristálycukor
1 teáskanál só
A töltelékhez:
110 g vaj
200 g Diamant fahéjas cukor
2 evőkanál tejszín
A cukormázhoz:
175 g tejszínes krémsajt
80 g puha vaj
80 g Diamant finom szemcseméretre őrölt porcukor
4 evőkanál tejszín
Ezenkívül:
40 g tejszín a formához
elkészítés
Lépés 1/12
Melegítsük a tejet langyosra, de nem forróra. Adjunk hozzá egy kevés cukrot, és a száraz élesztőt, majd hagyjuk állni 5-10 percig. Olvasszuk meg a vajat, és kaparjuk ki a vaníliarúd magjait.
2/12. lépés
Tegyük a lisztet egy tálba, adjuk hozzá először a tejet és a vajat, majd a Diamant kristálycukrot, a sót és a vaníliamagokat, és gyúrjunk sima tésztává. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet, a tésztának lágynak kell lennie, de nem ragadhat a kezünkhöz. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen legalább 90 percig kelni.
3/12. lépés
A töltelékhez keverjük a vajat halványsárgára. Adjuk hozzá a Diamant Fahéjas cukrot, és keverjük a krémet egészen simára.
4/12. lépés
Ha a tészta a duplájára nőtt, sodorjuk ki a kevés liszttel meghintett gyúrólapon téglalap alakúra (40 x 45 cm), kb. 0,5 cm vastagságúra.
5/12. lépés
Oszlassuk el a tölteléket egyenletesen a tésztán, és a hosszú oldalról tekerjük óvatosan fel, hogy egy hengert kapjunk. Egy késsel jelölünk ki 8 egyforma darabot, és konyhai zsineggel vágjuk el.
6/12. lépés
Tegyük a csigákat egy tűzálló tálba (33 x 24 cm), fedjük le, és hagyjuk további 20 percig kelni.
7/12. lépés
Öntsük a tejszínt a forma aljára, hogy a fahéjas tekercsek extra puhák legyenek.
8/12. lépés
Süssük előmelegített sütőben alsó/felső sütésen 170 fokon (légkeveréses sütőben 150 °C) kb. 30-35 percig.
9/12. lépés
Közben készítsük el a mázat: Szitáljuk át a porcukrot, és keverjük simára a többi hozzávalóval. Felhasználásig tegyük hidegre.
10/12. lépés
Vegyük ki a fahéjas csigát a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni.
11/12. lépés
Amikor még kissé melegek, kenjük meg őket a cukormázzal.
12/12. lépés
Tipp:
A fahéjas csiga langyosan a legfinomabb!